Borgen og Ingerstua på Nordhue

Hallo alle speiderforeldre!

Litt orientering om speiderhytta Borgen på Nordhue

Borgen driftes av et eget styre på 5 personer, som på en eller annen måte har vært tilknyttet speidermiljøet i Elverum.

Borgen er ei testamentarisk gave etter Helge Væringsaasen, (født 8. oktober 1836 død 23. august 1917), til ei gruppe gutter som kalte seg LSV (luft, sol, vann), men som etter hvert tok navnet ”Guttelaget Mjølner”. Disse guttene drev med friluftsaktiviteter på lik linje med dagens speidere.

Speidergruppa, Mjølner, har sterk tilknytning til Borgen og bruker den flittig med flere aktiviteter gjennom hele året. Mjølner betaler mindre i leie for Borgen enn andre grupper fordi det er tenkt at deres foreldre skal delta på litt dugnadsarbeid på Borgen. Dette har vært tradisjon i alle år og er helt nødvendig for at hytta i det hele tatt skal bestå.

 

Eiendommen består av to bygninger; Borgen som ligger på toppen av Nordhue, like inntil grensa mellom Elverum og Løten, men på Elverumssiden. Vi har spøkt litt med at de som sitter innerst i kjøkkenet har sittet i Løten, men grensa går så vidt utenfor veggen. I tillegg eier vi ei hytte som ligger ca hundre meter øst for hovedbygningen. Denne kalles Ingerstua, oppkalt etter ene datteren til Helge Væringsaasen. Som om dette ikke er nok så har vi også 90 mål med skog langs grensa og i lia ned mot Rustad.

Ingerstua har vært leid bort på åremål, men fra i sommer disponerer vi hytta helt selv. Denne blir nå satt i stand slik at patruljer kan benytte den på patruljeturer. Vi har isolert, panelt og delt gangen slik at det blir et soverom, og der blir det satt inn ei ”familiekøye”. I tillegg er det ett soverom til i andre enden av hytta, som også får ei familiekøye. Det blir også lagt inn strøm i høst. Og ”nye” møbler kommer etter hvert på plass. Så dette blir ei koselig hytte til felles glede for mange speidere eller andre som måtte ønske å leie den.

 

Det leies ut plass på Borgen til antenner for trådløst bredbånd for Eidsiva, som betjener mange i Elverum.

Røde kors har en ”repeater” for samband ved redningsaksjoner på Hedmarksvidda og i Løtenfjellet.

Radiodrift (Solørradioen og Elverumsradioen) leier antenneplass for DAB-radiosendinger og FM-radio.

Og i tillegg leier forsvaret et lite område av oss nord for Borgen, hvor de har ei antenne.

 

Tradisjonelt har vi ei dugnadshelg i året, og det har vært på våren/forsommeren etter at snøen har blitt borte. Dette fordi det er den mest stabile tiden med tanke på vær. I år ble dette beklageligvis i seneste laget og kolliderte dessuten med fotballturnering, og dermed ble det heller magert med ting som skulle vært gjort. Vi var bare tre som jobbet… og det som skulle vært gjort forble ugjort

Sjøl har jeg ca 130 dugnadstimer hittil i år.

 

Dermed har jeg kommet fram til budskapet mitt: Vi har noen konkrete oppgaver som må gjøres før vinteren setter inn:

  • Vask av Borgen, Ikke husvask, men en litt grundigere golvvask og noe støvtørking på utsatte steder. Og litt grundigere vask på matlageret innenfor kjøkkenet.
  • Vaske ”nye” møbler på Borgen, som er innkjøpt fra Nordseter Fjellstue
  • Vaske utedoene.
  • Bære inn ved i uthuset. Denne stables på ene siden slik den andre veden er stablet
  • Vaske husvask i Ingerstua.

 

Jeg har snakket med Toon og vi foreslår at disse oppgavene fint kan kombineres med JOTA/JOTI helga. Dette gir dere også mulighet til å se hva unga driver med denne helga. Dette skulle være greie oppgaver, og hvis dere klarer å fordele det mellom dere og kanskje ta ei økt både lørdag og søndag den helga, så skulle det ikke bli mye jobb på hver. Flere av helgene utover er også utleid og kveldene begynner å bli korte.

 

Det kan hende jeg kan være tilstede og koordinere litt den helga også, men i alle fall legge ting til rette slik at nødvendig utstyr er på plass. Jeg er også tilgjengelig på telefon 41413456 eller på e-post trond@voldmo.com

Lurer du på noe, så bare ta kontakt.

 

Vi i styret i Guttelaget håper på positive tilbakemeldinger fra dere!

For Guttelaget      Trond Voldmo, leder for husstyret.