Sommerleir på Lista – Faros 2024

Årets sommerleir gikk til Lista. Leieren startet lørdag 29. juni og varte fram til lørdag 6.Juli. Leieren ble arrangert av de fem speiderkorpsene i NSF som har gått sammen for en felleskorpsleir, med navnet Faros 2024. Mjølner tilhører ikke noen av speiderkorpsene, så vi deltok som en gjestegruppe. 

Fra Mjølner var vi 9 speidere, 1 rover og 4 ledere med på årets sommerleir. Totalt var ca. 600 deltagere på leieren. 

 

 

Lørdag: Vi reiste fra speiderhuset i Elverum kl. 0700 på lørdag den 29. Juni, og ankom Lista fly og næringspark rundt kl. 1700. Første dag gikk til å sette i gang med rigging av leirområde vårt; sette opp patrulje- og ledertelt, hente rajer og begynne med pioneringer av bord, dusj, søppelstativ og portal. Videre gikk dagen til delta på åpningsleirbålet og treffe gamle og nye venner. Lørdagens middag bestod av fiskekaker i pita med grønnsaksmiks og yogurtdressing. 

Søndag: Dagen startet med flaggheis og frokost kl. 0800.Søndagen gikk til å fortsette bygging av leir, som vi ble ferdig med i løpet av denne dagen. Etter lunsj startet speiderne på første programøkt. Til middag spiste vi bakt potet med kylling, rømme, mais, rødløk og kryddersmør. Denne kvelden hadde vi et lite gruppeleirbål, og vi fikk etterhvert besøk av lederne i Østbys MSK speidergruppe.

Mandag: Mandagen besto i økter både før og etter lunsj. Middagen besto kjøttboller i saus med pasta og grønnsaker. På kvelden ble vi invitert til leirbål hos Furnes speidergruppe. Som vi hadde som nabo på leirområde. Leirbålet besto i noen leirbålsleker, vaffel og pinnebrød. 

Tirsdag: Dagen gikk til å forberede haik før lunsj og etter lunsj avreise på haik. Patrulje jerv var på kanohaik på innsjøen framvaren. Mens patrulje Gaupe var på fothaik ved et område som heter Skistad.

Mens speiderne var på haik ble lederne invitert til korpsmiddag hos Frikirkens speiderkorps, her ble vi servert sikkerlig god mat og godt selskap. 

Onsdag: Patruljene kom hjem fra haiken ved lunsjtider på onsdag. resten av dagen for patruljen besto i fritid. som speiderne brukte til både hvile og å være sosiale med nye og gamle speidervenner. På kvelden ble vi invitert på korpsleirbål hos blå kors speiderne. 

Torsdag: På torsdag var det en økt før lunsj og markedsdag etter lunsj. På markedsdagen ble alle speiderne tildelt 10 Farosdollar som de kun kunne bruke under markedsdagen. På markedsdagen hadde alle gruppene noe de kunne selge. Noen solgte matretter mens andre solgte opplevelser og gjenstander. Mjølnerspeiderne solgte ly for regn, tatoveringer, muligheten til å plukke søppel og gode klemmer. 

Etter markedsdagen tok en hel det av speiderne og lederne en tur til Festung Lista, som er et museum med en spennende utstilling av gjenstander fra 2.verdenskrig. Etter besøket på Festung Lista tok flere av speiderne en tur til speidersports «pop-up» butikk, som solgte et lite utvalg av tur- og speiderutstyr.

På kvelden var det satt av tid til gruppeleirbål. Vi i Mjølner valgte heller å ta oss tid til en kjøretur i minibussen vår, og turen gikk til Nordhasselvika. Her ville nesten alle speiderne og noen av lederne bade i bølgene. Vi hadde kanskje ikke sydentempratur med vi hadde sydenstrand og sydenbølger, så dette syntes vi var sikkerlig gøy. Etter badingen kjørte vi videre til Lista fyr. Ved lista fyr var vi så heldige at døra til fyrtårnet var åpen, derfor tok vi oss enn tur i toppen og fikk nyte god utsikt over området.

Fredag: Siste fulle dagen på leir besto også av en økt før lunsj. Etter lunsj var det tid for den store patruljekonkurransen(forkortet PAKO), hvor patruljen skulle kjempe om ære og berømmelse i speiderkunnskaper og ferdigheter. PAKO tilsvarer den tradisjonelle rundløypa på NM i speiding. 

Etter at PAKO var gjennomført startet vi med nedrigging av leir og middag som selvfølgelig var fredagstaco. 

På kvelden var det avslutningsleirbål. I slutten av leirbålet ble resultatene til de tre beste patruljene i PAKO annonsert. Her viste vi at patruljene våre hadde gjort det godt, og det fikk vi bekreftet når vi plutselig høre at patrulje Jerv kom på første plass, noe vi gleder oss veldig over å høre. Spesielt artig er det at det i denne konkurransen var rundt 60 deltagende patruljer, som er ganske mange flere patruljer enn det for eksempel pleier å være under KBK i vår egen krets. 

Lørdag: Så var vi kommet til hjemmreisedagen. Lederne startet vekking kl. 0700. og speiderne startet straks med å pakke ned det siste av personlig utstyr før patruljeteltene også ble tatt ned. frokosten ble raskt fortært før vi satte i gang med en sikkerlig manngar for søppelplukking slik at vårt område kunne godkjennes og vi kunne sjekke ut. 

Etter at område vårt ble godkjent satte vi oss i minibussen og startet på hjemreisen. Vi takker for en flott leir og mange gode opplevelser.